Ako ne možeš pomoći, bar podeli! Stefan hitno treba pomoć dobrih ljudi!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Stefana Majkića (2016).

Stefan je rođen kao zdravo dete iz uredno vođene trudnoće. Sa dva i po meseca dobija prvi epi napad nakon koga detaljnim ispitivanjem lekari postavljaju dijagnozu Tuberozna skleroza (TSC).

Tuberozna skleroza je multisistemska bolest do koje dolazi mutacijom gena. Spada u retke bolesti, neizlečiva je i krajnje nepredvidiva, jer je svaki pojedinac različito zahvaćen bolešću, u rasponu od vrlo blagog stanja do potpune nefunkcionalnosti i teške mentalne retardacije.

Stefanov slučaj, na žalost, nije blag. Stefan ima veliki broj benignih promena na kori mozga i u samom mozgu, a prethodne tri godine lekari su pokušavali da uz pomoć velikog broja antiepileptika zaustave napade, ali bez uspeha. Zvanično je dobio prateću dijagnozu farmakorezistentna epilepsija – epilepsija koju je nemoguće kontrolisati lekovima. Pored promena na mozgu, u sklopu bolesti, ima promene u oba oka i na koži.

Za svoj uzrast pokazuje veliko psihomotorno kašnjenje, još uvek ne hoda, ne priča i razumevanje je na niskom nivou.

Stefanu je urađena jedna laserska ablacija, operacija na mozgu u TCH, klinici u Hjustonu, ali je na žalost zbog komplikovanosti njegovog slučaja neophodna još jedna intervencija.

Neophodna su sredstva za dijagnostiku i operaciju u inostranstvu, medicinski potrošni materijal, kao i za putne i troškove smeštaja. Zbog velikog kašnjenja u razvoju neophodne su konstantne fizikalne i okupacione terapije, terapije u vodi, logopedski i defektološki tretmani, terapije senzorne integracije i razna ortopedska i stimulaciona oprema i pomagala, pelene, kontrole i specijalistički pregledi.

Stefan je veselo i ljubavlju okruženo dete. Pomozite da učinimo sve što je moguće da Stefan dobije šansu za srećnije detinjstvo i kvalitetniji život.

Stefan Majkić (731) - Humanitarna fondacija Budi human - Aleksandar Šapić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *