EVO KOME JE BAKA DALA ISPROŠEN NOVAC ZA BOLESNOG SINA, KOŠARKAŠICA OSTALA U ŠOKU: Bilo me sramota, htela sam ja njoj da dam! VIDEO

Snimak bake koja prosi u Knez Mihailovoj, a onda od toga odvaja novac i daje ga za bolesno dete, preplavio je juče sve društvene mreže. Baka velikog srca novac ubacuje u kutiju, a ženski glas je moli da to ne radi, da će ona dati umesto nje. Danas smo saznali i da se iza tog ženskog glasa krije Milica Dabović, proslavljena košarkaška reprezentativka.

Milica nam je do detalja ispričala sve što se desilo.

– Od juče smo dobili ne znam koliko pitanja za baku, i svi pitaju kako da joj se pomogne. Ja sam posle 3 meseca prvi put došla u Beograd, prolazili smo Knezom, molila sam ljude da daju novac za dečaka Jakova Kovačića. Odjednom, javlja se baka da želi da stavi pare u kutiju. Ja fascinirana, šokirana, vidim da ima malo para, bilo me sramota, htela sam ja njoj da dam, ali nije bilo šanse. Ona je rekla da Bog treba da spasi svu decu i da samo roditelji znaju kako je njima. Očarana sam bakom.

Kako kaže, od tad samo razmišlja i priča o njoj. Ja sam samo razmišljala i pričala o baki, ostavila me bez teksta. Drago mi je što je taj snimak brzinom svetlosti dospeo svuda, da ljudi vide da dobro još postoji u narodu. Ja se toga plašim, da je dobro nestalo i uvek me strah, ali baka je pokazala da dobrota postoji – dodaje Milica.

Milica skupljala novac za Jakova

Milica je, inače, u Knez Mihailovoj skupljala novac za Jakova Kovačića (1), koji je rođen 12.9.2020. godine u Beogradu sa samo 770 grama, kao preživela beba iz uredno vođene i kontrolisane blizanačke trudnoće. Problemi su počeli u 22. gestacijskoj nedelji kada je prestala srčana radnja prvog blizanca. Tri nedelje posle se rodio Jakov. Usled komplikacija na porođaju, Jakov je doživeo traumu i od tad kreće njegova borba za život.

U drugom danu života prebačen je na Institut za neonatologiju. Intubiran je kao ekstremno nezrelo novorođenče u teškom kliničkom stanju. Ultrazvuk mozga pokazao je krvarenje II stepena da bi se nakon par dana pogoršalo u IV stepen krvarenja u mozgu koje je prouzrokovalo cistu.

Kada je biostar svega sedam dana, Jakovu su počeli da otkazuju bubrezi. Imao je i neonatalne konvulzije. Moždane komore su nastavile da rastu pritiskajući mozak. Na mehaničkoj ventilaciji je proveo dva meseca, a na oksigenoterapiji četiri meseca.

Milica Dabović
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Uspostavljena mu je dijagnoza bronhopulmonalna displazija (hronično oštećenje pluća koje se obično javlja kod prevremeno rođene dece kod koje je primenjivana mehanička ventilacija i oksigenoterapija zbog akutne respiratorne ugroženosti).

Jakov je u bolnici proveo šest meseci, od toga tri i po u inkubatoru. Prognoze lekare su bile loše, ali je Jakov pokazao koliki je borac. Počeo je disati samostalno, naučio je piti mleko iz flašice.

Nakon izlaska iz bolnice odmah je krenuo na intenzivne fizikalne tretmane. Pomaka na bolje ima, ali nedovoljno. Da bi Jakov dalje napredovao roditeljima je potrebna podrška svih nas. Sredstva su mu potrebna za specijalističke i kontrolne preglede, za dijagnostiku, fizikalne terapije, logopeda, defektologa, kraniosakralne terapije, laboratorijske analize, suplemente, vitamnine kao i za smeštaj.

Jakov je jedan nasmejan i veseo dečak koji čeka našu pomoć.

Za Jakova! Budimo humani!

Pomozimo Jakovu! Slanjem SMS poruke: Upišimo 1141 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1141 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001248289-61

Uplatom na devizni račun: 160600000124848361 IBAN: RS35160600000124848361 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Kurir.rs/Telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *