POBEDILA OPAKU BOLEST, PA REŠILA DA SE ODUŽI LEKARIMA KOJI SU JE LEČILI: “IMALA SAM 20 % DA PREŽIVIM NAKON ŠTO MI JE DIJAGNOSTIKOVAN RAK SA 13 GODINA, SAD SAM STUDENT MEDICINE”

Devojka koja je pobedila rak sa 14 godina nakon što joj je dato samo 20 odsto šanse da preživi, oduševila je čitav svet kada se saznalo da je ispunila svoje obećanje da će postati doktor nakon što je pobedila rak.

Eli Voters (21), iz Keteringa u Engleskoj, dijagnostikovan je rak mekog tkiva nakon što je pronašla tumor veličine dinje na zadnjici za koji je mislila da je izbočen mišić kada se srušila tokom humanitarnog maratona. Kao rezultat bolesti, tokom lečenja, ona je već sa 15 godina prošla menopauzu, da bi na kraju uspela da pobedi rak konačno 2017. godine.

Ellie Waters
Ellie Waters

ODLUČILA DA POSTANE DOKTOR NAKON ŠTO JE POBEDILA RAK

Eli se nakon izlečenja zaklela da će postati lekar nakon što su je inspirisali, kako je rekla doktori “superheroji” koji su je lečili. Ona je sada na drugoj godini medicine na Univerzitetu Kele i planira da postane akušer ili ginekolog kada diplomira. Eli kaže da je želela da se bavi medicinom kako bi pomogla drugima da iskuse ono kroz šta je prošla i da razbije tabue oko ženske anatomije.

“Pre moje dijagnoze, bila sam opsednuta rijaliti emisijom “Učenik” i želela sam da zaradim mnogo novca i uđem u korporativni svet. Ali nakon karcinoma sve se promenilo. Kada sam prvi put rekla ljudima da želim da budem lekar nakon što sam preživela rak, mislim da su moja mama i moji lekari bili malo šokirani jer sam i sama već provela toliko vremena u bolnici. Mislim da su se brinuli da bi to moglo biti fizički ili psihički iscrpljujuće za mene, jer sam imala puno uspomena na lečenje u bolnici. Ali kada sam dobila rezultate A nivoa i bila primljena na sva četiri željena odseka, bili su presrećni i znali su da je to prava profesija za mene. Postala sam opsednuta željom da postanem lekar nakon što sam dobila rak i istraživala bih svoje tretmane i stalno sam gledala programe o doktorima na TV-u. Osoblje u Kraljevskom medicinskom centru je takođe postalo moj uzor i bili su mi kao superheroji koji su leteli po odeljenjima i brinuli o ljudima i znala sam da želim da budem deo ovoga.’, rekla je ona.

Ellie Waters
Ellie Waters

BORBA ZA ŽIVOT POČELA 2015. GODINE

Eli je u septembru 2015. godine dijagnostikovan alveolarnim rabdomiosarkomom u četvrtom stadijumu – retkom obliku raka mekog tkiva – nakon što je pronašla kvržicu na levom delu zadnjice. Posle iscrpljujućih 18 meseci intenzivne hemoterapije i radioterapije, Eli je prkosila izgledima i pobedila rak, ali je počela da doživljava napade vrućine, poteškoće sa spavanjem, umor i svrab kože.

Kada joj se menstruacija nije vratila šest meseci nakon što je pobedila rak, bila je šokirana kada joj je rečeno da je ušla u ranu menopauzu. Eli je stavljena na HRT da bi kontrolisala svoje simptome i vratila se u školu gde je još uvek uspela da postigne najveće ocene iz biologije, hemije i matematike.

Nakon pet godina remisije, odlučila se da specijalizuje kao doktor za žensko zdravlje.

“Veoma sam zainteresovana za žene, jer sam u tako mladoj dobi iskusila stvari koje većina žena ne doživljava. Moja neplodnost i rana menopauza su me ponekad činile da se ne osećam kao žena i morala sam da redefinišem šta znači biti žena. Ne mogu da zatrudnim, pa se nadam da ću biti tu za svoje pacijente ako postanem akušer ili ginekolog. Prolazak kroz menopauzu sa 15 godina takođe mi je otvorio oči za vaginalne probleme koji su veoma česti za žene i želim da im pokažem da o njima treba pričati. Ne bi trebalo da bude sramota ili tabu tema govoriti o tome šta se tamo dole dešava.“, rekla je ona.

Što se tiče majčinstva, objasnila je kako na svetu ima puno dece bez roditelja, te da će se kroz usvajanje ostvariti u ulozi majke.

Ellie Waters
Ellie Waters

ZA DIJAGNOZU SAZNALA OD MAJKE

Kako je otkrila, da boluje od raka, saznala je od majke. Ono što joj je posebno teško palo, jeste činjenice da je sa 14 godina morala da bude dovoljno jaka da vodi životnu bitku. Takođe, saznanje da ima samo 20 posto da preživi, sve je dodatno otežavalo.

Pored četvoro braće i sestara, ona ima i sestru bliznakinju Oliviju. Svi zajedno su joj davali snagu da pobedi opaku bolest.

Ellie Waters
Ellie Waters

“Kada mi je postavljena dijagnoza u septembru 2015, moja mama je morala da mi saopšti vest. U to vreme sam bila uplašena jer sam imala samo 14 godina i nisam znala toliko o raku osim što može da te ubije. Hemoterapija je bila užasna. Stalno sam bila bolesna, i kosa mi je opadala. Imati rak kao tinejdžer je tako teško jer želite da možete da radite sve stvari koje vaši prijatelji mogu, da vole da idete na žurke, a vi ne možete. Odjednom ti je oduzeto. Pre tretmana mi je rečeno da mogu da postanem neplodna jer je to bilo veoma invazivno, ali u to vreme nisam marila jer sam bila u režimu preživljavanja i samo sam želela da pobedim rak.”, rekla je.

Izvor: blic.rs

U trendu Slika Povezanog Posta
osoba trenutno čita objavu
👀 pregleda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *