“PORAĐALA SE NA SNIJEGU, A NIKO NIJE STAO” Spasao Je Majku I Bebu, A Roditelji Djeteta Su Mu Se ODUŽILI NA DIRLJIV NAČIN

Čovek je nasred ulice tražio pomoć, a svi su ga obilazili. Kada sam ga pitao šta se dešava, pokazao mi je rukom na ženu koja je ležala u snegu i rekao da se porađa, opisuje dramu na Bežanijskoj kosi Stefan Savić, zahvaljujući kome su majka i beba spaseni.

Merdita Ramadanović (34) krenula je kroz mećavu i snežne smetove pre nedelju dana sa suprugom ka bolnici da bi na svet donela osmo dete. Međutim, nemilosrdni vremenski uslovi i kolaps u saobraćaju učinili su da ovaj “snežni porođaj” zapamti cela Srbija.

– Vraćao sam se sa posla oko 16 sati, kada sam kod Kvantaške pijace na Bežanijskoj kosi ugledao nasred ulice čoveka kojeg kolona automobila obilazi kao da je drvo – počinje priču za “Blic” Stefan Savić, komandir Kazneno-popravnog zavoda.

U to vreme je na ulici bila tolika gužva, kaže on, da je ispred njega bilo najmanje stotinu automobila, pa ipak niko nije hteo da stane čoveku u nevolji.

– Kada sam otvorio prozor i pitao čoveka da li mu nešto treba, pokazao mi je rukom na ženu koja je ležala pored puta i rekao da se porađa. Žena je u tom trenutku već krvarila u snegu – nastavlja Savić.

Vraćao se s posla: Stefan Savić, komandir u Kazneno-popravnom zavodu
Vraćao se s posla: Stefan Savić, komandir u Kazneno-popravnom zavodu

Ubrzo je stao još jedan mladić, pa su ženu zajedno smestili na zadnje sedište automobila.

– Suprug joj je brzo pocepao pantalone i donji veš i nakon samo par minuta začuo se plač bebe. To je bio neverovatan trenutak. Oboje su plakali, a čovek je kukajući tražio način da mi se oduži – priča Savić.

Kako su i žena i beba bile u opasnosti, a gužva na ulici velika, Savić je dao sve od sebe da što pre stignu do KBC Bežanijska kosa. Umalo se nisu, ilustruje on dramu, nisu i sudarili na raskrsnici.

– Kada smo stigli do bolnice, sirenom sam alarmirao osoblje, ušao sam i vikao: “Hitno!”, “Pomoć!”… Prišao je jedan lekar i pitao šta se dešava. Kada sam mu rekao da se žena porodila, upitao je gde je beba, na šta sam ga odveo do automobila i pokazao novorođenče uvijeno u trenerku – opisuje on nesvakidašnje iskustvo.

Majka i beba su dobro: Merdita Ramadanović sa Stefanijom, svojim osmim detetom
Majka i beba su dobro: Merdita Ramadanović sa Stefanijom, svojim osmim detetom

Da su njegova reakcija i brzina bili presudni za živote majke i bebe pokazuje i činjenica da je pupčana vrpca novorođenčetu bila obmotana oko vrata, a da je žena poplavela u licu. Munjevito su reagovali i medicinari iz KBC Bežanijska kosa.

– Lekari i sestre su se brzo sjurili oko automobila i sve je bilo rešeno za samo nekoliko minuta. Tada me je otac novorođenčeta upitao: “Kume, kako se zoveš?”. Kada sam odgovorio da sam Stefan, rekao je da će se malecka zvati Stefanija – zaključuje Stefan Savić priču uz osmeh.

U trendu Slika Povezanog Posta
osoba trenutno čita objavu
👀 pregleda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *