men sitting, flowers in background

Slobodan Usvojio Četvero Dece I Sam Brine O Njima: “Ništa Mi Nije Teško, Ionako Mašina Pere Veš, Ja Samo Kuham”

Nikšićanin Slobodan Stanojević pre dva meseca, spasao neizvesne budućnosti četvoro maloletnih Roma, doveo ih u svoj dom i pružio im toplinu porodičnog ambijenta. Dvorištem ispred Slobodanove kuće sada se šire graja i pesma.

Svi veselog duha i svi sa jakim osloncem u Nikšićaninu.

Iz duše šestogodišnje Leonarde izvire beskrajna sreća, dok grli tatu Slobodana Stanojevića.

Ovaj 55-godišnji Nikšićanin, Leonardu, njenu stariju sestru Arbu i braću Daima i Raima upoznao je radeći u skloništu za žrtve trgovine ljudima u Danilovgradu. Tu se sprijateljio sa njima, zavoleo ih, a onda je odlučio da im postane i hranitelj.

“Ne znam šta su oni videli u meni, posebno što su se vezali za mene. I tako smo ih dovodili u Nikšić, ponekad vikendom, kao na izlet, roštiljali. Njima se tu svidelo i tako ja odlučim da ih uzmem”, priča Slobodan za TVCG.

Samački život ispunila je dečja radost

Do juče samački život, jer Slobodan nije zasnivao porodicu, sada je ispunila dečija radost. Svako ima svoju sobu, svoj krevet i svoje mesto u Slobodanovom velikom srcu.

“Kad ujutru ustanem i vidim njih, probudim ih, ja sam stvarno srećan što sam ih uzeo i što su oni tu”, kaže Slobodan.

Najstariji je Raim, sedamnaestogodišnjak. Kaže da je u Slobodanu prepoznao dobrog čoveka koji ih je spasio neizvesne budućnosti.

“Za nas je najbolji. Pomogne deci oko domaćeg, skuva hrane, a i ja radim isto sa njim,” kaže Raim.

Slobodanovu iskrenu želju da pomogne ovoj deci bez normalnog detinjstva i sa teškom porodičnom pričom, prepoznale su državne institucije. Tim prije što je u Nikšiću tek petoro dece smešteno kod nesrodničkih hranitelja.

“Prosto vezao se za decu, dovodio ih je za letnje i zimske raspuste, praznike, znači deca su se već adaptirala na porodicu, što je i njegova šira porodica prihvatila”, kaže Marija Nikčević iz Centra za socijalni rad Nikšić, Šavnik i Plužine.

“Mašina pere robu, suđe, eto jedino taj ručak što se skuva, ali ni to nije težina nikakva”

Za brigu o svakom detetu država hraniteljima obezbeđuje po 250 eura. Slobodan priznaje da sa tim novcem može deci priuštiti pristojno odrastanje.

“Evo ovo četvoro dece može samo tako da živi sa tim primanjima. Sad što se tiče težine ja bih još mogao četvoro držati uz njih. Mašina pere robu, suđe, eto jedino taj ručak što se skuva, ali ni to nije težina nikakva”, priča Slobodan.

Dvorištem ispred Slobodanove kuće sada se šire graja i pesma. Svi veselog duha i svi sa jakim osloncem u Nikšićaninu koji je spreman da ih u toplini svog doma, kaže, čuva i vaspitava, dok god može.

U trendu Slika Povezanog Posta
osoba trenutno čita objavu
👀 pregleda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *